Италианските лекари, които трябвало да отстранят матката му, се озовали пред неочакваното откритие. За

...
Италианските лекари, които трябвало да отстранят матката му, се озовали пред неочакваното откритие. За
Коментари Харесай

Тpaнсgжендъp, по документи мъж, е бременен в петия месец

Италианските лекари, които трябвало да отстранят матката му, се озовали пред неочакваното изобретение. За неуместен случай с млад римлянин, изправен пред последния стадий в промяната на пола си от жена към мъж, описа в. “Република ”.

Всекидневникът резервира анонимността на пациента, наричайки го условно Марко. Той се чувствал неловко в тялото си на момиче, с което се е родил, защото се усещал като мъж. Затова преди години почнал дълъг и комплициран развой за промяна на пола си от женски в мъжки.

В началото минал през нужния психически стадий поради неприемането на рождения си пол. След това почнал и хормонална терапия. Лицето му почнало да придобива мъжки черти, пораснали  му брада и мустаци, тялото му също се окосмило. Подложил се и на

мастектомия – операция за отстраняване на гърдите,

и последователно мъжките черти почнали да надвиват в тялото му.

Процесът в прекосяването към различен пол бил в толкоз напреднала фаза, че съдът разрешил и промяната на женското му име с мъжко по документи. Така Марко за страната към този момент е мъж, такава е и новата му персонална карта.

В момента, в който трябвало да бъде направена последната стъпка от трансформацията – премахване на матката, хирурзите в римската болница си дали сметка, че имат пред себе  си бременност в петия месец. Според в. “Република ” обстановката е извънредно комплицирана от всички гледни точки.

От една страна, би трябвало да се приключи последната фаза от трансформацията. От друга, би трябвало да се реши до каква степен хормоналната терапия е развалила плода.

От трета страна, бременност може да се прекъсва единствено до третия месец. След това е допустимо единствено по здравословни аргументи. От четвърта – в случай че бебето се износи, на процедура то ще бъде родено от човек, който по документи е мъж. В Италия не съществува различен сходен случай, въпреки че в Съединени американски щати има сходни обстановки.

Ако бременността на Марко продължи, той ще се окаже

едновременно биологична майка на бебето и баща според закона

В. “Република ” интервюира психоложката и психиатърка  Матилде Виниери от Университета на Палермо.  Според нея е възможно по време на трансформацията от женски в мъжки пол индивидът да забременее макар приемането на тестостерон. Професорката споделя, че познавайки доста хора в ситуацията на Марко, знае, че доста от тях преди още да стартират хормонално лекуване, замразяват яйцеклетки или сперма благодарение на специфични техники. Така някои по-късно стават родители благодарение на сурогатни майки. Според италианската професорка трансродителството съществува в тези страни по света, където износването на деца за други не е неразрешено.

Римският ежедневник цитира лекари от столичната болница, съгласно които Марко сега е доста комплициран от обстановката. Според психиатърката, в случай че се окаже, че душeвността му не би приела бъдещо “майчинство ”, би било по-подходящо да се пристъпи към така наречен лечебен аборт. И всичко това, макар че съгласно италианския закон може да се направи в петия месец, единствено в случай че са налице аномалии в плода.

Друг вид е Марко да помята в чужбина, или пък да роди детето и да го остави за осиновяване. Според психиатърката обаче

не е изключено Марко да е допуснал съзнателно този “инцидент ”,

с цел да задоволи волята си да бъде родител в страна, която би жигосала сходно предпочитание.

На Апенините още от 1982 година съществува закон, разрешаващ промяната на пола за трансджендърите.

Касационният съд в Рим през 2015 година постанови, че стерилизирането или хирургическата интервенция за промяна на пола не са наложителни условия за законовата му промяна. От 2020 година в Италия са безвъзмездни хормоналните  медикаменти за трансджендърите, които трансформират пола си и които са почнали този развой след позитивното мнение на комисия от специалисти. На 6 юли 2023 година съдът в Трапани позволи на жена трансджендър да смени името си на мъжко и без да се е подлагала на хормонални лечения и на хирургически интервенции. Това е първата сходна присъда в Италия.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР